Voleybol Nasıl Oynanır

Her geçen gün voleybol oynayan insanların sayısı artmaktadır. Voleybol oynamak için bilmemiz gereken kurallar bazı kurallar vardır. 

Voleybol Nasıl Oynanır?

Voleybol bir file tarafından ikiye ayrılmış 9*18 metre olan bir sahada oynanır. Her takımda 6’şar kişi olur ve herhangi bir nedenle değişiklik yapmak için yedek oyuncular bulunur. Voleybolda amaç topu tek elle filenin diğer tarafına geçirip rakip alan sahasının içinde herhangi bir yere değdirmektir. Sayı kazanan takım kendi sahasının fileye olan en uzak noktasından servis kullanarak oyunu başlatır.

Voleybol Nasıl Oynanır

Servisi atan oyuncunun amacı yine rakip sahada topun yere değmesini sağlamaktır. Eğer top fileden sekip karşı takımın sahasında herhangi bir yere değerse servis atan takım sayı kazanmış olur ama top filede kalırsa servis atan takımın karşısındaki takım sayı kazanmış olur. Voleybol en fazla 5 set şeklinde oynanır. Bir takımın kazanabilmesi için 24’ten fazla sayı kazanması ve karşısındaki takımdan en az 2 sayı önde olması gerekir.

Voleybol Oyunundaki Oyuncuların İsimleri ve Görevleri

Voleybol bir takım oyunu olmasının yanı sıra bireysel performanslar da oyunu çok yakından etkilemektedir. Bu spor her oyuncunun çevik ve teknik olarak iyi olmasını gerektirmektedir.
​​​​​​​
1) Smaçör: Takımı defans anında rakibe blok yapmakla görevliyken takımı hücum halinde iken takımın sayı almasını sağlamaya çalışır.
2) Orta Oyuncu: Kısa paslar yardımıyla karşı takıma karşı hücumda görevlidirler.
3) Libero: Takımın savunma oyuncusudur ve libero olan oyuncu servis kullanamaz. Libero takımından farklı renkte forma giyer.
4) Pasör: Oyunda smaçörlere pas atmaktan sorumludurlar.
5) Pasör Çaprazı: Pasör servise geçtiği zaman öne gelen oyuncudur. Uzun paslar ile karşı takıma hücum yapar.
6) Libero Değişimi: Servis atılmadan önce libero savunmada bulunan oyunculardan birisiyle sahanın arka tarafında yer değiştirmelidir. Yerine geçtiği oyuncu ön alana gelirse oyundan çıkar. 

Voleybolda Pas Çeşitleri

Uzun Pas: Uzun pas genelde takımların son pası olur ve bu pası alan oyuncu topu karşı tarafa olabildiğince sert şekilde gönderir ve takımına sayı kazandırmaya çalışır.
Kısa Pas: Rakip takım tam yerleşemeden atılmaya çalışılan hızlı hücum pasıdır.
Kurşun Pas: File köşelerinden hızlı bir şekilde atılan kurşun paslar, özellikle smaçör özelliğini taşıyan oyuncuların rakip alana yönelik smaç vuruşları gerçekleştirmesi amacıyla kullanılır.
Parmak Ucu Pas: Oyun kurma anında topu yumuşatma amacıyla kullanılır.
Manşet Pas: Kollar göğüs hizasına yakın olacak şekilde iki kolun birleştirilip vurulduğu pastır. Oyuncu takım arkadaşına pas veremeyecek durumda ise manşetle topu kendi sahasından uzaklaştırmaya çalışır.